Häng med i produktionen!

Häng med i produktionen! En dag hos Laxå Pellets.

Från spånsmula till pelletskula….

Häng med i produktionen hos oss på Laxå Pellets, Att få följa spånet till pellets är riktigt spännande om du frågar oss! Här kan du läsa om en helt vanlig dag hos oss på Laxå Pellets.

Spånet: 

Vi köper in gran – tallspån från närliggande sågverk och hyvlerier, som körs hit och lagras i separata högar. För att tillverka en riktigt bra pellets krävs det en del färskt spån och en del lagrat spån. Pelletsen görs alltså enbart på restprodukter, inget träd fälls för produktionen.

Torkning:

Spånet siktas först innan de matas vidare med hjälp av ett transportband till våra två torkar.

Torkarna är en viktig del av produktionen, vi torkar spånet med hjälp av förbränningsgaser och mäter sedan fukthalten för att uppnå önskad nivå. Spånet passerar även ett brandskyddssystem som hjälper oss att undvika glöd i spånet. Efter det transporteras spånet vidare till pelletspressen.

Pelletspress:

Råvaran pressas under högt tryck genom en metallmatris till små korta stavar. Stavarna skärs sedan av till lagom längd. En pellets får vara mellan 0.5 mm och 40 mm och 5% får även avvika från detta.

Vi kyler sedan ner pelletsen och de blir hårda och formstabila och lagras i stora silos. För att motverka att finfragment följer med så siktas all vår pellets. Pelletsen som säljs i lösvikt (bulkpellets) tappas ut från bulkutlastningssilon in i bulk-lastbilar som sedan kör direkt ut till kund. Den pellets som ska packas transporteras via transportband från silo och in i fabrikens packningslinje.

Packning:

En del av pelletsen vi tillverkar packas i 16 kg säckar och läggs sedan på pall och levereras ut till kund. Vi packar även pellets i 500kg säckar vilket vanligtvis lantbruk brukar köpa av oss.

Intressanta fakta:

  • Visste ni att damm och finfragment som inte kan användas till pelletstillverkning återanvänds i vår torkanläggning. Här går inget till spillo!
  • Vi lämnar in vår pellets regelbundet på oberoende analys hos Eurofins.
  • Vår tillverkning följer svensk standard SS-EN ISO 17225-2:2021
Dela: