Pellets jämfört med el, olja, bergvärme eller luftvärme.

Pellets jämfört med el, olja, bergvärme och luftvärme

Vilken uppvärmning är bäst just nu?

Funderar du på vilken uppvärmningsmetod som är bäst just nu? Är du i tankarna att byta värmesystem? Vi ska försöka sammanfatta en liten jämförelse som kan hjälpa dig på vägen.

Det finns många olika uppvärmningsmöjligheter nu för tiden och alla bostäder har olika förutsättningar. Vilken uppvärmningsmetod som fungerar för just ditt boende är svårt att säga men har du redan idag pellets som uppvärmningsmetod eller funderar du på att installera en pelletspanna eller kamin så har vi en enkel jämförelse.

Pellets jämfört med el, olja, bergvärme och luftvärme

Vi utgår ifrån vår pellets som innehåller 4,9 KWh per kilo och om en säck kostar 70 kr så ger det ca 90 öre per KWh.

Den billigaste elen idag med ett rörligt abonnemang inklusive elskatt, moms och nätavgifter är ca 2,50 kr per KWh. Om du omvandlar det till pellets så skulle en säck kosta 196kr (man kan säga ca 200 kr eller 10 400 kr per pall).    

Om du har bundet elpris till en kostnad av till exempel 3,50 kr inklusive elskatt, moms och nätavgifter, omvandlas det till pellets så skulle en säck kosta 275 kr eller 14 300 kr för en pall pellets.

Har du  istället bergvärme kan du räkna på en tredjedel av uppvärmningskostnaden för el och med en luftvärmepump kan du räkna ca 60% av kostnaden mot ren el för uppvärmning.

Eldningsolja kostar ca 22 000 kr m3 och innehåller ca 10 KWh /l dvs kostnad 2,20 kr per KWh. Det ger en kostnad på ca 173 kr/säck pellets eller ca 9 000 kr för en pall med pellets. Just nu är till och med olja billigare än ren el.

För att sammanfatta texten ovan så är pellets jämfört med el en bra investering.

Vill du läsa mer om vår pellets, välkommen in i värmen!

Dela: