Pelletskamin

Pelletskamin – bästa valet

Ekonomiskt, miljövänligt och inte minst 100% mysfaktor!

Pelletskaminer delas ofta in i två kategorier, med eller utan skorsten. En pelletskamin med skorsten leder ut röken genom en befintlig skorsten eller en skorsten som byggs för den nya pelletskaminen. Det finns även en lösning som gör att du kan ha pelletskamin i hemmet utan att behöva installera en skorsten. En Flexibel och smidig lösning som även blir betydligt billigare än att ha skorsten.

Pelletskaminen är tänkt att vara den primära värmekällan i din villa, dvs ansvara för villans huvudsakliga uppvärmning. Detta är en helautomatisk lösning som endast behövs fyllas på en till två gånger i veckan. Kaminen är termostatreglerad vilket innebär att den tänder sig själv när temperaturen sjunker och sprider värmen i huset med en inbyggd, tystgående fläkt. När du kommer hem på kvällen brinner det redan i kaminen och det är varmt och skönt. Bättre kan det inte bli.

Viktiga saker att tänka på:

  • Bygglov/Bygganmälan. Ansök om bygglov alternativt bygganmälan och vänta in ett godkännande innan arbetet påbörjas med installationen. I annat fall finns risk för straffavgift. Vid större ingrepp behövs bygglov. I annat fall brukar bygganmälan räcka.
  • Installation. Utifrån ett säkerhetsperspektiv rekommenderas att kaminen installeras av en certifierad installatör. Det finns däremot inget krav på att det måste ske av installatör.
  • Kräver el. Till skillnad mot braskaminen så behöver pelletskaminen tillgång till el. Detta eftersom elen driver matningsskruven samt fläkten som blåser ut värmen.
  • Besikta. Efter att den installerats måste pelletskaminen besiktas, sker vanligtvis av sotare.

Dela: