sluta med 8mm

Optimera pelletsförbränningen

Funderar du på hur du kan optimera pelletsförbränningen eller står du i tankarna att byta mellan 6mm och 8mm pellets. Har du en pelletspanna som bara krånglar hela tiden?

Sommaren är här och du kanske inte eldar med pellets lika mycket. Vissa stänger till och med av pannan under de varmaste månaderna. När hösten kommer och pannan ska komma igång igen då vill man att pelletseldningen ska fungera utan problem.

I den här artikeln ska vi dels försöka ge lite tips och råd hur du ska kunna undvika återkommande problem med pelletspannan och dels reda ut skillnaden mellan 6 och 8 mm pellets.

6 och 8 mm pellets

Först börjar vi med att bena ut om det verkligen gör så stor skillnad att byta mellan 6 och 8 mm pellets. Den mest optimerade eldningen beror inte på val av 6 eller 8 mm pellets. Det viktigaste är att din pelletspanna är rätt inställd och att alla delar i din panna är i bra skick. Det är lätt att glömma bort att det finns en hel del slitagedelar i en panna som behöver bytas med jämna mellanrum så som till exempel matarskruven. Om matarskruven är sliten eller för kort kan det göra att pelletsen smulas sönder.

Vi rekommenderar alltid att ta ut en servicetekniker vid byte av pellets för att få pannan att arbeta på bästa sätt. När du byter från till exempel 6 mm till 8 mm kan du behöva öka luften i pannan. För att undvika tråkiga driftstopp under de kallaste månaderna är det bra att göra en service. Vissa pannor arbetar bättre med 8 mm pellets och vissa med 6 mm, det är svårt att svara på vilken sort som är bäst för dig. Vi skulle rekommendera att kontakta panntillverkaren för att få det mest korrekta svaret.

Vi har inte några planer att sluta tillverka 8mm eller 6mm.

Hur kan miljön i mitt pannrum vara så viktigt?

Det kan så klart finnas många orsaker till att pelletspannan krånglar men av erfarenhet vet vi att det inte alltid är själva pannan som är problemet.  Gå in i ditt pannrum och kolla runt ordentligt, hur är luften? En pelletspanna behöver mycket syre för att förbränna på ett bra sätt. Du behöver alltså bra ventilation i ditt pannrum för att pelletseldningen ska bli optimal. Men vad händer om min pelletspanna inte får tillräckligt med syre? Då kan pelletsen börja sintra (askan slaggar ihop) och du får driftstörningar.

Tillbehör för att optimera pelletsförbränningen

För optimal effekt i brännaren krävs rätt balans mellan värme (lågan), syre och bränsle (pellets). Lågan i brännaren bör vara 850 grader för att uppnå den bästa förbränningen. Du kan i många fall komplettera din brännare med en lambdasond. En lambdasond kan övervaka t.ex förbränningsgaser och tilluft automatiskt för att säkerställa en korrekt förbränning. Kontakta din servicetekniker för att se om du kan komplettera din brännare med en lambdasond.

Hitta mer tips från oss här.

Dela: